Відкриття турніру з боксу в Каневі

Кінець серпня – початок вересня ц.р. видався досить насиченим у Каневі на різноманітні події. Щойно відгримів ІІ-й Канівський міжнародний кінофестиваль імені Олександра Довженка (що проходив у місті з 25-го по 27 серпня ц.р.) як міський будинок культури знову зібрав повен зал глядачів – цього разу тут, у суботу, 2 вересня ц.р., проходив відкритий турнір з боксу «Кубок козацької слави імені Дмитра Байди Вишневецького».

Відкривали захід почесні гості: Київський міський голова, український боксер, Чемпіон Світу з боксу, Герой України Віталій Кличко, громадський діяч, президент міжнародного фонду #SOSмайбутнє Наталія Заболотна, голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець, Канівський міський голова Ігор Ренькас, президент Федерації боксу в Черкаській області Сергій Тищенко та інші. Гімн України акапельно виконала багаторазова чемпіонка України, майстер спорту України Марина Мальована.

Півроку тому ми оголосили громадську ініціативу #SOSмайбутнє та закликали людей з усієї України фотографуватися з табличками #SOSмайбутнє на фоні об’єктів гуманітарної сфери, доля яких викликає занепокоєння: на фоні замків, які знищуються, закритих культурних центрів, сільських шкіл, спортивних закладів, що руйнуються, - відзначила Н.Заболотна. - Серед перших світлин, які ми отримали, було фото канівського спортивного клубу «Спарта», де у підвальному приміщенні на фоні саморобних знарядь стояли діти. Вони повідомили, що десяток років займаються в своєму клубі (тренер Станіслав Маланчев), мають непогані результати. У них є десятки чемпіонів України, чемпіони Європи, які в Європі здобувають медалі і… повертаються в свій улюблений Канів, повертаються в свій підвал. «Ми дуже любимо бокс, - писали вони. - І хочемо мати титульний ринг. Ми знаємо, що це дуже дорого, але він нам потрібен задля того, щоб показувати свої результати». Поспілкувавшись з братами Кличками, було вирішено організувати благодійний аукціон, на який вони виставили свої боксерські рукавички з автографами. Це дало змогу, окрім тренувального рингу й спеціального знаряддя, подарувати ще й цей красень - титульний ринг та дало поштовх започаткувати боксерський турнір. Тому мріяти потрібно. Мріяти обережно, але в той же час зухвало!

Мені було 14. Я вже почав займатись боксом. Якось після уроків ми з друзями зустрілися, щоб разом подивитися трансляцію боксу по телевізору. Це був історичний бій, в якому пояс Чемпіона Світу здобув Майк Тайсон. Я тоді був настільки вражений побаченим, що сказав друзям: «Колись я поб’ю цього Тайсона і стану чемпіоном світу». Хлопці подивилися на мене – худого, довгов’язого і на цю «машину» - одні вузли й м’язи… Як вони мене підколювали, як кепкували… Пройшло 15 років. Я запросив всіх тих хлопців в кафе і з собою приніс сумку. У ній був той самий пояс, який свого часу тримав над собою Майк Тайсон, - поділився історією з життя Віталій Кличко. - Тому дуже важливо мріяти, вірити в себе, в свої сили і наполегливо працювати. Немає мрії, яка б не могла стати реальністю.

- Сьогодні відбувається історична подія, – наголосив Ю.Ткаченко. – Спортивний клуб «Спарта» отримує не просто ринг, а шалену мотивацію від братів Кличків. Я впевнений, що найближчим часом Черкащина отримає нових чемпіонів не тільки України, а й усього світу.

Потому учасникам турніру випала нагода випробувати новесенький титульний ринг. Цього разу у боях взяли участь 16 боксерів різних вікових і вагових категорій із спортивних клубів: «Спарта» (Канів), «3х4» (Черкаси), «Гонг» (Київ). Зал зустрічав спортсменів оваціями та особливо тепло підтримував своїх земляків - вихованців «Спарти». Всі учасники були нагороджені медалями, грамотами й цінними подарунками.